polaganje ploščic zunaj
 

Polaganje ploščic je postopek, ki se uporablja za oblaganje površin, kot so tla, stene in plošče. Ploščice so priljubljen material zaradi svoje trajnosti, estetskega videza in enostavnosti vzdrževanja.


V nadaljevanju bomo podrobno preučili postopek polaganja ploščic, vključno z izbiro materiala, pripravo podlage, postopkom polaganja in končnim zaključkom.


Potek polaganja ploščic in keramike


Samo s pravilnim razumevanjem in upoštevanjem celotnega postopka polaganja ploščic lahko dosežemo kakovostno in privlačno oblogo, ki bo dolgo časa služila svojemu namenu.

Izbor materiala


Pri izbiri materiala za polaganje ploščic je pomembno upoštevati več dejavnikov, ki vključujejo vrsto ploščic, okolje, v katerem bodo uporabljene, ter velikost, obliko in vzorec ploščic.


Različne vrste ploščic, ki se jih uporablja pri polaganju, so keramične, percelanske, naravni kamen, mozaiki...

polaganja ploščic 1

polaganja ploščic 2

polaganja ploščic 4

Upoštevanje okolja


Pri izbiri ploščic je ključno upoštevati tudi okoljske dejavnike, kot so notranji prostori, zunanji prostori ter suhe ali vlažne površine.


  • Notranji prostori

Keramične, porcelanske in naravne kamnite ploščice so pogosto uporabljene v notranjih prostorih, kot so kopalnice, kuhinje, dnevne sobe in hodniki. Keramične ploščice so priljubljena izbira zaradi svoje trajnosti, raznolikosti vzorcev in barv ter enostavnega vzdrževanja.


  • Zunanji prostori

Pri izbiri ploščic za zunanje prostore je pomembno izbrati materiale, ki so odporne proti zmrzovanju, UV-žarkom in spremembam temperature. Porcelanske ploščice ali naravni kamen, kot je granit, apnenec ali skrilavec, je prav tako priljubljena izbira za zunanje prostore zaradi svoje naravne lepote, trpežnosti in odpornosti na vremenske vplive.  keramična kopalnica

polaganja ploščic 6

polaganja ploščic 5

polaganja ploščic 7

fugiranje ploščic

Postopek polaganja ploščic/keramike

V nadaljevanju si bomo pogledali kaj vse je potrebno narediti v sklopu dejanskega polaganja talnih in stenskih ploščic.


Izračun količine ploščic

Pred začetkom polaganja je pomembno natančno izračunati količino potrebnih ploščic. To vključuje merjenje površine, na katero bodo ploščice položene, ter upoštevanje rezervnih ploščic in vzorca polaganja.


Rezervne ploščice so pomembne za morebitne poškodbe ali potrebo po popravilih v prihodnosti.


Izbor lepila in fugirne mase

Izbira pravega lepila in fugirne mase je ključnega pomena za uspešno polaganje ploščic. Pri izboru je treba upoštevati vrsto ploščic, vrsto podlage in okolje, v katerem bodo ploščice nameščene.


Različne vrste ploščic in podlag zahtevajo posebne vrste lepila in fugirne mase, ki zagotavljajo trdno povezavo in trajnostno oblogo.


Priprava lepila

Pred polaganjem ploščic je treba skrbno pripraviti lepilo v skladu z navodili proizvajalca. Običajno se lepilo meša z vodo ali drugimi aditivi v določenih razmerjih.Pomembno je slediti navodilom glede pravilnega mešanja, da se doseže pravilna konsistenca lepila, ki omogoča dobro oprijemljivost ploščic.


Polaganje ploščic (z distančniki)

Polaganje ploščic se začne običajno pri vogalu ali v središču prostora, odvisno od izbranega vzorca. Uporablja se primerna tehnika polaganja, kot je mazanje zadnje strani ploščice s lepilom in njeno pritiskanje na podlago. Med polaganjem je treba paziti na izravnavo in poravnavo ploščic, da se doseže enakomerna površina. Uporaba križnih distančnikov lahko pomaga doseči enakomeren razmik med ploščicami.


Rezanje ploščic

Pri polaganju ploščic okoli robov prostora, ovir ali oblikovanja vzorcev bo morda treba ploščice prilagajati. Za to se uporablja rezalnik, ki omogoča natančno rezanje ploščic po potrebi. Rezane ploščice se nato postavijo na ustrezna mesta in pritrdijo z lepilom.


Sušenje in strjevanje

Po polaganju ploščic je treba spoštovati čas sušenja lepila, kot je navedeno v navodilih proizvajalca. To omogoča, da se lepilo ustrezno strdi in ploščice pravilno pritrdijo. Po sušenju se nadaljuje s fugiranjem, ki je postopek zapolnjevanja prostora med ploščicami s fugirno maso, kar prispeva k njihovi trdnosti in estetskemu videzu.


Upoštevanje postopka polaganja ploščic zagotavlja kakovostno in vzdržljivo oblogo ter ustrezno pritrjevanje ploščic na podlago. Pravilno izveden postopek omogoča tudi estetsko dovršenost in dolgotrajnost obloge, kar vpliva na končni videz prostora.


polaganja ploščic 8

polaganja ploščic 9

polaganja ploščic 10

Fugiranje


Pri fugiranju je pomembno izbrati pravo barvo fugirne mase, ki se usklajuje z barvo ploščic ali ustvarja kontrastni učinek, odvisno od želenega videza prostora.


Pri nanašanju fugirne mase je pomembno uporabiti pravo tehniko. Običajno se uporablja gumijasta fugirna lopatica ali goba za enakomerno nanašanje mase na spoje med ploščicami.


Po nanosu fugirne mase je potrebno temeljito očistiti površino ploščic. Presežno fugirno maso je treba odstraniti s površine ploščic, preden se popolnoma strdi.


Pravilno izvedeno fugiranje prispeva k trajnosti in estetski dovršenosti polaganja ploščic. Pravilna barva, konsistenca, tehnika nanašanja in čiščenje površine so pomembni koraki, ki vplivajo na končni videz in vzdržljivost polaganja ploščic.

  postopek polaganja ploščic

polaganja ploščic 11

polaganja ploščic 12

polaganja ploščic

polaganje ploščic pri gradbeništvo jenko
 

Polaganje ploščic pri Gradbeništvo Jenko

Polaganje ploščic oziroma polaganje klasične keramike imam kot keramičar in obrtnik že v krvi, saj izkušnje za polaganje ploščic nabiram že od otroštva.

Pri polaganju ploščic oziroma polaganju klasične keramike dam velik poudarek na kvaliteto veznih materialov, se pravi lepila in fugirne mase, saj lahko le tako dosežemo vrhunske rezultate.

To je še posebej pomembno, ko gre za polaganje talnih ploščic po zunanjih površinah, kot so balkoni ali terase. Tam je temperaturna razlika in s tem delovanje podlage, kot tudi keramike mnogo večja, zato je nekakšno ne pisano pravilo, da je keramika do velikosti formata 60 x 60 cm najprimernejša za zunanje površine. Pri tem pa je najmanjša velikost fuge 6 mm, ter obvezna izvedba pravilnih delitacijskih fug. Polaganje ploščic v notranjih prostorih je z vidika temperaturnih razlik lažja, je pa ta keramika toliko bolj obremenjena, še posebej, ko govorimo o polaganju keramike po stopnicah in hodnikih, zato je pomembno da vam to izvede izkušen in zanesljiv mojster. Specializiran sem tako na polaganje talnih ploščic, kot tudi polaganja stenskih ploščic.

Kontakt: External link opens in new tab or window041225597