Suho polaganje keramike je postopek namestitve keramičnih ploščic, ki ne zahteva tradicionalne uporabe mokrih materialov kot je lepilo za keramiko.

Namesto tega se za polaganje ploščic na distančnike uporabljajo posebni distančniki različnih proizvajalcev.


Postopek suhega polaganja keramike


Pri suhem polaganju keramike se najprej pripravi podlaga, ki mora biti ravna, čista in suha. V primeru potrebe po izdelavi hidro izolacije, se le ta pripravi pred suhim polaganjem ploščic.Podlaga z hidro izolacijo pa mora biti izvedena v pravilnem naklonu glede na zahteve prostora.

Nato se glede na dimenzijo keramike namestijo distančniki za suho polaganje keramike, kateri obstajajo v višini od 5 mm pa vse do 15 cm ali več. Z uporabo pravilnih distančnikov s samo izravnalno glavo lahko glede na naklon podlage zgornjo ploščo naredimo skoraj vodoravno.


Nastale fuge se ne fugirajo. Keramika tako lahko diha, voda po fugah odteka na podlago v padcu in zaradi tega lahko v tem primeru uporabimo tudi keramiko večjih dimenzij, vse do 120 x 120 cm, ki jih pri klasičnem polaganju seveda na balkonih in terasah in vseh zunanjih prostorih ne smemo. Vsa keramika suhega polaganja pa je seveda v debelini 2 cm ali več.


suho polaganje keramike primer

suho polaganje keramike primer

suho polaganje keramike primer

suho polaganje keramike primer

suho polaganje keramike primer

Prednosti suhega polaganja in razlika glede na klasični sistem


  • Pri suhem polaganju keramike lahko uporabimo tudi večje dimenzije keramike na zunanjih površinah vse do 120 x 120 cm ali celo več
  • Omogoča tudi enostavnejše popravke ali zamenjavo poškodovane ploščice
  • Suho polaganje keramike je veliko bolj primerno za zunanje površine kot klasično z uporabo lepila in fugirne mase, ki je bolj primerno za notranje površine
  • Suho polaganje ploščic omogoča tudi naknadno vgradnjo lučk ali drugih detajlov
  • -ri suhem polaganju ni možnosti pokanja in odstopanja keramike zaradi zmrzovanja, kar pomeni da je življenska doba terase ali balkona po sistemu suhega polaganja veliko daljša od klasičnega sistema

  kopalnica po prenovi

suho polaganje keramika primer 6

suho polaganje keramika primer 7

suho polaganje keramika primer 8

suho polaganje keramika primer 9

suho polaganje keramika primer 10

Vzdrževanje in čiščenje keramičnih ploščic


Keramične ploščice, ki so bile nameščene s postopkom suhega polaganja, so trpežne in odporne, vendar zahtevajo ustrezno vzdrževanje in čiščenje, da ohranijo svoj lep videz in funkcionalnost. Pravilno vzdrževanje bo podaljšalo življenjsko dobo keramike in ohranilo njihovo privlačnost. Tu so smernice za vzdrževanje in čiščenje:


Redno suho čiščenje: za ohranitev površine keramičnih ploščic čisto in brez prahu je priporočljivo redno suho čiščenje. Uporabite mehko metlo, krpo ali sesalnik s sesalno krtačo, da odstranite umazanijo, prah in drobtine. Redno suho čiščenje preprečuje, da bi se umazanija in prašni delci usedli na površini in postali trdovratni madeži.


Uporaba blagih čistil: pri čiščenju keramičnih ploščic se izogibajte agresivnim čistilom, ki vsebujejo kisline, abrazivne delce ali amoniak, saj lahko poškodujejo površino. Namesto tega uporabite blago čistilo za keramiko in toplo vodo. Nekaj kapljic blagega detergenta ali specializiranega čistila za keramiko raztopite v vedru tople vode. Uporabite mehko gobico ali mikrovlakno krpo za čiščenje ploščic.


Izogibanje stoječi vodi: keramika je vodoodporna, vendar je pomembno, da se izogibate stoječi vodi na površini, saj lahko sčasoma pride do razbarvanja fug in neprijetnih vonjav. Po tuširanju ali čiščenju se prepričajte, da ste površino temeljito osušili, zlasti v fugah med ploščicami.


Preprečevanje madežev: če na keramičnih ploščicah opazite madeže, jih takoj očistite, da preprečite, da bi se usedli. Uporabite blago čistilo in mehko krpo ter nežno obrišite madež. Pri trdovratnih madežih lahko uporabite pasto iz pecilne sode in vode. Uporabite jo za rahlo drgnjenje madeža, nato pa temeljito sperite in posušite površino.


Redna kontrola fug: občasno preverjajte stanje fug med ploščicami. Če opazite razpoke ali luščenje fuge, jih popravite s svežo fugirno maso, da preprečite vdor vode in poškodbe podlage.


S pravilnim vzdrževanjem in rednim čiščenjem bodo keramične ploščice po suhem polaganju ostale v odličnem stanju in ohranile svojo estetsko privlačnost ter funkcionalnost skozi dolgo življenjsko dobo.


suho polaganje keramike primer

suho polaganje keramike primer

suho polaganje keramike primer

suho polaganje keramike primer

suho polaganje keramike primer